Bolno je kad se ne razumemo. Zašto?

U svakom odnosu dodje do konflikta, pa se posvadjamo, svašta kažemo i ono što mislimo i ono što ne mislimo i ume da zaboli. Sigurno se više puta u životu dogodilo da ste partneru hteli da kažete jednu stvar a on je čuo nešto sasvim drugo. Pa razmišljate da li ste se loše izrazili, ili ste bili pod pritiskom emocija, utiskom situacije, pretpostavljali si šta on misli, pa ste možda više kritikovali partnera pa je onda on iz revolta zauzeo odbrambeni stav ali razgovor je već otišao u pogrešnom smeru. Niti Vi više imte želje niti on strpljenja da razgovarate. I dolazi ono čuveno ‘’ja pričam, on me ne razume.’’ Mi se ne razumemo. Iz nerazumevanja se svadjamo.

Zašto me nerazume i ne čuje? 

Pre svega postavite sebi sledeća pitanja:

  • Kako se ja trenutno osećam? (ljutno, besno,mirno, raspoloženo…)
  • Da li želim da razgovaram ili samo da kažem šta imam i gotovo?
  • Da li želim da rešim konflikt ili da budem u pravu?
  • Da li želim da ga čujem i saslušam šta misli ili da ga napadnem zbog toga što mi se nešto ne dopada i da kritika začini naš razgovor?

Ponekad nas partner nerazume jer mi sami ne umemo da definišemo svoja osećanja i šta želimo da kažemo. Pod uticajem jakih emocija, često sasvim drugačije čujemo i razumemo partnera. Kad smo na primer ljuti, umorni, često običnu reč shvatimo kao kritiku koja naravno ugrožava prvo nas pa i naš odnos. A kad nismo u dobrom odnosu, ne razumemo se, boli. Pa se pitamo kako i zašto? Važno je osvestiti svoje emocije, osećanja i raspoloženje . Da li se u tom trenutku kada želimo da razgovaramo, loše osećamo, da li smo umorni zbog posla, čuvanja deteta, da li nas je neko drugi iznervirao, pa tu emociju prenosimo na razgovor i partnera.  Već postojeće emocije u nama  mogu da ugroze komunikaciju sa partnerom.

Nije važno samo da razgovaramo i kažemo šta mislimo, već i kako to činimo.Komunikacija je veština koja se uči. Ako želite, ona može dosta doprineti kvalitetu odnosa i medjusobnog razumevanja.

”Ne slažem se sa partnerovim mišljenjem. Kako to da mu kažem?”

Neslaganje sa partnerom ne znači da se ne volite i da ne možete da funkcionišete. Znači da ste prirodno odvojene dve individue, svaka sa svojim mišljenjima, stavovima, vrednostima, željama i snovima. Čak i kada su vaša mišljenja različita. Kako mu to reći? Jednostavno.

”Poštujem tvoje mišljenje čak i kada se ne slažem sa tobom.”

To će učiniti da se partner oseća prihvaćeno, saslušano, uvaženo, poštovano i vredno. A Vi takođe možete osećati zadovoljstvo, olakšanje samim time što ste se izrazili, rekli svoje mišljenje,niste ćutali ili gurali pod tepih. Biti slobodan u ljubavi, da budeš takav kakav jesi, mogućnost da kažeš šta misliš, razmenjuješ slobodno misli, ideje, želje, planove uz poštovanje partnera i njegovih potreba je preduslov za zdrav odnos.

Odnosi nisu jednostavni. Način na koji komuniciramo sa partnerom oblikuje naš zajednički odnos i to kako se ponašamo jedan prema drugome. Čak i kada se ne slažete sa partnerom, to nije problem ako umete da to i izrazite na sociljalno prihvatljiv način. To je zdravo i razvojno. Ti si ti, on je on. Važno je na koji način i kako saopštavate svoje neslaganje. Možemo se ne slagati u mišljenima ali i dalje dobro funkcionisati. Uz ljubav, poštovanje i razumevanje.

Aleksandra Jedvaj, master psiholog

Kontakt za zakazivanje online terapije: jamamapsiholog@gmail.com