Postoji mnogo načina kroz koje komuniciramo i učimo decu. Malo ona uče nas, malo mi njih. To je čar roditeljstva a dobit je dvosmerna. Igra za decu nije samo ‘’igra’’, već glavni način ili alat kroz koji oni upijaju informacije i stvaraju sliku o sebi i svetu. Igra je jedan od načina na koji možemo da saznamo mnogo toga o detetu ali i da mu pokazemo, upravo kroz istu aktivnost. Igra je jedan način kroz koji možemo da vežbamo mentalno zdravlje dece. Mentalno zdravlje i briga o deci počinje od nas. 

Kako da vežbamo mentalno zdravlje sa decom kroz igru?

Istraživajući razne tehnike, naišla sam na jednu koju preporučuju dečiji psihoterapeuti sa stranice GoZen, a lako je i jednostavno primenjiva. Zove se ‘’papir tehnika za mentalno zdravlje.’’ Može svako od nas da proba kući sa svojom decom. Ja sam je prilagodila uzrastu svog deteta i trenutnom interesovanju. Ono što vam je potrebno jesu papir i olovka, ili tempere, vodene boje (kao što je u našem slučaju) i učenje kroz igru može da počne. Odvija se u četiri faze:

 1. Razmislite koje vaše dobre osobine koristite pri rešavanju nekog problema. Kroz razgovor sa detetom, pokušajte da otkrijete koje su njegove osobine, odnosno snage koje ono koristi. Neka ih bude pet. Na primer: hrabar, snalažljiv, maštovit, uporan, iskren, istrajan, neustrašiv, znatiželjan,pažljiv…
 2. Uzmite papir i olovku, ili boje, po želji. Možete nacrtati svoju ruku, olovkom oko ruke, pa detetovu, neka to bude početna igra. Ili možete obojiti ruku nekom bojom, pa napraviti otisak ruke na papiru. Na svakom prstu napišite jednu od osobina, odnosno snaga, koje biste koristili. Jedan papir vi, jedan dete.
 3. Napravite improvizaciju mogućeg ‘’problema’’, i razmislite o rešenju, tako što ćete odabrati jednu snagu kojom ćete rešiti problem. Razgovarajte o tome kako bi to rešili kroz izabranu snagu jednog prsta. Neka dete bira takođe, svoj način i svoju snagu. Na primer to može biti ‘’šator je zatvoren, kako ću uspeti da uđem u njega?’’ ili za malo veću decu ‘’ne sviđa mi se to gradivo u školi, ne uči mi se matematika, kako da uspem to da prilagodim sebi i naučim ono što trebam?’’ ili ‘’posvađao sam se sa drugarom, kako da rešim tu svađu?’’. Izaberite problem i rešavanje u zavisnosti od doba deteta i interesovanja.
 4. Nakon ove igre i priče, pokušajte da učinite isto i kada se desi realna situacija.

 

Ono što dobijamo i vežbamo kroz ovu tehniku i igru je:

 • vežbanje svesnosti deteta o svojim osobinama
 • jakim stranama i mogućnostima
 • razvijanje kritičkog razmišljanja
 • razvijanje mašte
 • prepoznavanje karakternih osobina i njihovo vežbanje i razvijanje
 • identifikacija problema i rešavanje
 • učenje iz neuspeha
 • vežbanje samostalnosti 
 • razvijanje inicijative

 

Vežbanje ovih karakteristika ima za cilj da dete kroz igru prepozna šta može i ojača svoje osobine , jake strane i razvije pozitivan životni stav koji će mu pomoći u rešavanju problema. Koje će koristiti kroz školu, fakultet, sutra kada se u životu suoči sa raznim situacijama i ljudima. Ukoliko probate, javite da razmenimo iskustva, emocije i još neke nove igre u kojima učimo i razvijamo se zajedno.

 

Aleksandra Jedvaj

master psiholog, psihoterapeut u edukaciji

Seansu možete zakazati na mail: jamamapsiholog@gmail.com